Вперше
здатність надвисокочастотного випромінювання до нагрівання продуктів відкрив
американський інженер Персі Спенсер. Він і отримав патент на мікрохвильову пекти.
На той момент він працював у компанії Raytheon, яка займалася виробництвом
обладнання для радарів. Він запатентував свій винахід у 1946 р.
Перша мікрохвильова піч була створена компанією Raytheon. Вона призначалася
для швидкого промислового приготування їжі. Висота цієї печі майже дорівнювала
людському зростанню, а важила вона 340 кг. Потужність першої мікрохвильової печі
дорівнювала 3 кВт. Це майже вдвічі перевищує потужність сучасної побутової НВЧ-печі.
Використовували її у солдатських їдальнях. Першу серійну побутову мікрохвильову піч.
випустила 1962 р. японська компанія Sharp. Спочатку цей виріб не користувався
великим попитом. Масову свідомість насторожували надвисокі частоти (НВЧ),
які вважалися небезпечними. Мікрохвильове, або надвисокочастотне (НВЧ),
випромінювання – це електромагнітні хвилі довжиною від одного міліметра до
одного метру, які використовуються не тільки в мікрохвильових печах, але і в
радіолокації, радіонавігації, системах супутникового телебачення, стільникової
телефонії та ін. Мікрохвилі існують у природі, їх випромінює і Сонце.
При звичайному способі приготування їжі на вогні відбувається таке ж посилення
коливань та зіткнення молекул. Однак різниця полягає в тому, що на вогні
збудження молекул повільними темпами передається від зовнішніх шарів до внутрішніх.
А ось енергія в мікрохвильовій печі миттєво проникає на глибину від 2,5
до 5 см. Найтовстіші шматки для приготування рекомендується розрізати. Потрібно
відзначити, що до суттєвого нагрівання продуктів у мікрохвильовій печі призводить
наявність у них солі. Але сіль має бути повністю розчинена. Однак якщо перед
приготуванням посолити м'ясо, птицю чи овочі тривалого зберігання, то вони будуть
злегка сухуватими та жорсткуватими. Це пов'язано зі здатністю витягувати солі
вологу. Такі продукти рекомендується солити після приготування.
У
побутових мікрохвильових печах використовуються мікрохвилі, частота яких
складає 2450 МГц. Така частота встановлена для мікрохвильових печей
спеціальними міжнародними угодами, щоб не створювати перешкод роботі радарів
та інших пристроїв, що використовують мікрохвилі. Джерелом випромінювання є
високовольтний вакуумний прилад – магнетрон. На нитку напруження магнетрону
необхідно подавати високу напругу – близько 3–4 кВ. Мережевого напруження
живлення (220 В) магнетрону недостатньо, і живиться через спеціальний
Високовольтний трансформатор. Потужність магнетрону становить приблизно
700-850. Вт. Для охолодження магнетрону поруч із ним є вентилятор, безперервно
обдуває його повітрям. Вентилятор забезпечує примусову конвекцію повітря
у порожнині печі з одночасним його підігрівом, що сприяє рівномірного
пропікання продуктів.
Мікрохвилі з магнетрону надходять у піч по хвилеводу - каналу з металевими
стінками, що відбивають НВЧ-випромінювання. Складну конструкцію має дверцята
мікрохвильові печі. Вона має забезпечувати можливість огляду (що відбувається
всередині) та виключати вихід мікрохвиль назовні. Це багатошаровий «пиріг» з
скляних чи пластмасових пластин. Між пластинами обов'язково є сітка з
перфорований металевий лист. Метал відбиває мікрохвилі назад, в
порожнину печі, а маленькі отвори перфорації (менее 3мм) не пропускають
НВЧ-випромінювання. По периметру дверцята вмонтовано ущільнювач із діелектричного.
матеріалу. Для мікрохвильового приготування їжі абсолютно непридатна металевий
посуд. Мікрохвилі не проникають крізь метал, вони відбиваються від нього.
Це може спричинити електричний розряд (дугу) і завдати шкоди печі. Крім
того, відбиті мікрохвилі можуть проходити через скло дверцят, що небезпечно
для здоров'я.
Щоб нагріти їжу за допомогою мікрохвиль, потрібна присутність у ній дипольних
молекул, тобто таких, на одному кінці яких є позитивний електричний заряд,
але в іншому — негативний. Таких молекул у їжі багато. це молекули жирів,
цукрів та води. В електричному полі вони вишиковуються суворо за напрямом
силових ліній поля, "плюсом" в одну сторону, "мінусом"
до іншої. Варто полю поміняти напрямок на протилежний, як молекули відразу
перевертаються на 180°. Поле хвилі, в якому знаходяться ці молекули,
що змінює полярність 4 900 000 000 разів на секунду!
Під
дією мікрохвильового випромінювання молекули повертаються з шаленою частотою
і труться одна об іншу. Тепло, що при цьому виділяється, і є причиною розігрівання
їжі. Нагрівання продуктів відбувається за рахунок прогріву мікрохвильами
поверхневого шару та подальшого проникнення тепла в глибину їжі за рахунок
теплопровідності. Щоб хвилі проникали в продукти рівномірно, їх треба як би
"перемішати" в порожнині печі. Самим же продуктам краще в буквальному значенні
повертатися в порожнини, підставляючи під потік випромінювання різні боки. Так у
мікрохвильових печах з'явився поворотний стіл - блюдо, що спирається на невеликі
ролики і електромотором, що приводиться в рух.
«Перемішувати» мікрохвилі можна різними способами. Найбільш просте та
прямолінійне рішення - підвісити під стелею порожнини мішалку: обертову
крильчатку з металевими лопатями, що відбивають мікрохвилі. Така мішалка
називається дисектор. Він добрий своєю простотою і, як наслідок, низькою
вартістю. Але, на жаль, високою рівномірністю хвильового поля НВЧ-печі
механічним відбивачем мікрохвиль не відрізняються.
Будь-яка мікрохвильова піч дозволяє власнику задати потужність, необхідну для
виконання тієї чи іншої функції: від мінімальної потужності, достатньої для
підтримання їжі підігрітої до повної потужності, яка потрібна для приготування
їжі у завантаженій продуктами печі. Особливістю магнетронів, що застосовуються
в більшості мікрохвильових печей, є те, що вони не можуть «горіти впівнакалу».
Тому, щоб піч працювала не на повній, а на зменшеній потужності, можна лише
періодично вимикати магнетрон, припиняючи якесь час генерацію мікрохвиль.
Коли піч працює на мінімальній потужності (нехай це буде 90 Вт, при цьому
їжа в порожнині печі підтримується у підігрітому стані), магнетрон
включається на 4 с, потім відключається на 17 с, і ці цикли
включення-вимикання весь час чергуються.
В останні роки на вітчизняному ринку з'явилися моделі мікрохвильових печей,
в яких живлення магнетрону здійснюється через пристрій під назвою "інвертор".
Виробники цих печей (Panasonic, Siemens) підкреслюють такі переваги
інверторної схеми, як компактність вузла випромінювання мікрохвиль, що
дозволяє збільшити обсяг порожнини при незмінних зовнішніх габаритах печі
та більш ефективне перетворення споживаної електроенергії на енергію
мікрохвиль. Завдяки плавній зміні потужності випромінювача мікрохвиль у печах з
Інвертором температура також змінюється плавно, на відміну від традиційних печей,
де через періодичне вимкнення магнетрону час від часу припиняється підведення
випромінювання. Втім, будемо справедливі до традиційних печей: ці коливання
температури не такі вже сильні і навряд чи позначаються на якості
приготовленої їжі.
Ремонт НВЧ-печей у Харкові
Простота у використанні та багатофункціональність роблять НВЧ незамінною на
кухні, тому несправність техніки змушує терміново шукати майстра з ремонту.
Ознаки поломки мікрохвильової печі можуть бути наступними:
- мікрохвильовка не включається;
- немає нагріву;
- відсутнє обертання підносу для посуду;
- іскри під час роботи;
- відсутнє підсвічування;
- непрацююча панель управління;
- непрацюючий гриль (якщо він передбачений у моделі).
Дуже багато хто намагається відремонтувати НВЧ грубку власними силами. Але не
маючи на руках передових діагностичних приладів та відповідного інструментарію,
задуманий захід не завжди здатний увінчатися успіхом. До того ж, вкрай великий
ризик завдати шкоди власному здоров'ю не тільки за допомогою удару струмом,
але й ураженням організму вкрай небезпечним для людини НВЧ випромінюванням.
У будь-якому випадку, яка б не була причина поломки, ремонтом повинні займатися
професіонали. Не можна доручати це дилетантам чи неперевіреним компаніям. Не
рекомендується робити це також самостійно. У такому разі можна завдати
шкоди мікрохвильовій печі ще більше, тобто доламати її зовсім. Тому, щоб
не було проблем спочатку, краще не ризикувати, не економити і звернутися до
нашого сервісний центр, який зарекомендував себе над ринком дуже високому рівні.
Якісний ремонт НВЧ печі в переважній більшості випадків все одно вийде набагато
дешевше за купівлю нової техніки. Якщо тільки ремонт мікрохвильової пічки
первинний, а чи не переробка чужих помилок і недоліків. В цьому випадку ніякого
результату ніхто гарантувати не може!
Сервісний центр «ELremont» радить за перших ознак поломки НВЧ-печі звертатись за
ремонтом до професіоналів. Це вийде набагато дешевше за покупку нової техніки та
безпечніше самостійних спроб ремонту. Довірте це завдання нашим професіоналам!
З питань ремонту мікрохвильової печі нам за телефонами:
+38 (095) 071-73-14
+38 (097) 461-55-80
|