Індукційна
плита безпечніша, ніж плита зі склокераміки або звичайна плита з чавунними
млинцями. В основі роботи приладу лежить явище електромагнітне індукції –
виникнення електричного струму у замкнутому контурі внаслідок зміни
магнітного потоку, що проходить через цей контур. Завдяки англійському
фізику Майклу Фарадею, про явище електромагнітної індукції знає увесь
світ. Розвиток застосування електромагнітної індукції розпочався з 1831 року,
саме тоді Фарадей зробив своє відкриття. Зараз досить складно уявити
сучасне життя без трансформаторів – їх використовують щокроку.
Індукційна варильна панель або індукційна плита - той самий
трансформатор. Поверхня плити – склокерамічна. Під нею знаходиться
індукційна котушка, під якою тече електрострум із частотою 20-60 кГц.
Індукційна котушка є первинною обмоткою, а посуд, який ставлять на
плиту - вторинною обмоткою. У її днищі подаються струми індукції. Нагрівається
посуд, а отже, і продукти, що в ньому знаходяться. Гріється каструля,
сковорідка, а склокерамічна поверхня, яка знаходиться між нагрівальним
елементом та посудом, що нагрівається вже від посуду.
При індукційному нагріванні теплові втрати мінімальні, а швидкість нагрівання
посуду значно перевищує показники плит та варильних панелей інших типів
(Включаючи варильні поверхні з галогеновими нагрівачами). Так, ККД нагріву
склокерамічної поверхні – 50-60%, газової плити – 60-65%. Індукційний
нагрівання має ККД близько 90%.
Індукційна
варильна поверхня має кілька програм для приготування їжі. Якщо на конфорку
або поверхню плити випадково впала якась їжа, вона не підгорить, оскільки
поверхня не нагрівається. Плита приваблива на зовнішній вигляд і проста у
догляді. Якщо на неї щось проллється, її достатньо просто протерти м'якою
ганчірочкою. Багато господарок хотіли б бачити це диво техніки на своїй кухні,
але є й такі, які впевнені в тому, що індукційна плита небезпечна.
Недоліки індукційних панелей полягають лише в тому, що під час експлуатації
плит не можна використовувати посуд із алюмінію або скла. Варильна поверхня не
рекомендується встановлювати над іншою вбудованою технікою з металу (наприклад,
духовою шафою). Але головний недолік індукційної плити - її висока ціна
порівняно з плитами іншого типу. Зазвичай середньостатистичні споживачі не
можуть дозволити собі таку плиту саме через її високу вартість.
В Україні можна купити також індукційні поверхні, як AEG, Electrolux,
Neff, Gaggenau, Samsung, Siemens, Gorenje, Siemens, Kuppersbusch, Siemens,
Whirlpool, Smeg, Kaiser, De Dietrich, CATA, Miele, ILVE та деякі інші. У
продажі є не тільки чотириконфорочні, а й двоконфорочні, п'ятиконфорочні
та одноконфорочні варильні поверхні. Є також індукційні WOK-конфорки,
які можуть бути сегментом варильної поверхні або окремим елементом.
Технологія індукційного нагріву в кухонних плитах та варильних панелях – одна з
найпередовіших на сьогоднішній день. Вони забезпечують безпеку користувача
через невелике нагрівання конфорок. Вони заощаджують час, що витрачається на
приготування їжі завдяки високому ККД при індукційному нагріванні. Вони
економлять електроенергію. Єдиний недолік індукційних варильних поверхонь –
їхня висока ціна, в основному, такі панелі поки що дорожчі за звичайні.
Якщо ж йдеться про окрему плиту, тут ще й з асортиментом біда. Але ніхто
не посперечається з тим, що індукційне нагрівання дає додаткові зручності,
а те, що за них потрібно платити – цілком нормальне явище.
Ремонт індукційних плит у Харкові
Індукційні плити та варильні панелі - це, мабуть, найбільш
високотехнологічні представники цього виду побутової техніки.
Зовсім недавно ніхто й уявити не міг, що прогрес дійде до
того, що класичний принцип приготування їжі шляхом нагрівання
посуду спіральною конфоркою стане не актуальним у 21 столітті.
В індукційних плитах все влаштовано набагато складніше, нагрівання посуду
відбувається шляхом впливу на посуд індукційних струмів, тим самим нагріваючи
сковороду або каструлю, але не нагріваючись власне. Це не зовсім так. Справа в
тому, що індукційна плита все одно нагрівається, адже використовується на ній
посуд передає тепло варильної поверхні і знявши посуд з приготовленою їжею з
конфорки, все одно є ризик обпектися об варильну поверхню. Ще одним побічним
явищем є нагрівання радіатора охолодження електронного блоку управління,
який служить для відведення тепла, що виділяється високовольтними
транзисторами при генерації індукційних струмів.
Звідси випливають несправності:
- перегорання високовольтних транзисторів;
- порушення цілісності доріжок модуля, що проводять;
- руйнування електронних компонентів блоку.
Самостійно усунути несправність індукційної плити або варильної панелі
вкрай складно, для цього слід мати знання інженера-електронника з
знанням елементної бази та навичками роботи з нею. Тому, якщо потрібний
ремонт індукційних плит у домашніх умовах, запросіть профільного фахівця,
який грамотно проведе діагностику та вживе адекватних заходів. Зателефонуйте
нам, і Вам оперативно допоможуть найкращі майстри у Харкові!
Безкоштовні консультації по телефонам:
+38 (095) 071-73-14
+38 (097) 461-55-80
|